czy można przedawkować kawę

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. zobacz wpisy o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film